به گزارش آی پی اکونومی آخرین آمار منتشر شده توسط سازمان یونسکو نشان میدهد، که در سال ۲۰۲۲، ۸۵ هزار و ۷۰۰ دانشجوی ایرانی در خارج از کشور در حال تحصیل هستند. این تعداد در سال ۱۹۹۸، ۱۸ هزار و ۲۰۰ دانشجو بود. با نگاهی به این آمار درمییابیم که طی ۲۵ سال تعداد دانشجویان ایرانی که در خارج از کشور در حال تحصیل هستند، نزدیک به ۵ برابر شده است.
طبق آمار رسمی در سالهای گذشته شمار زیادی از ایرانیان برای ادامه تحصیل از کشور خارج شدهاند. ایران در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ در فهرست ۲۰ کشوری قرار گرفته است که دانشجویانش میل به ماندن ندارند و برای ادامه تحصیل راهی دانشگاههای بینالمللی میشوند.
آنگونه که رصدخانه مهاجرت گزارش داده، در حال حاضر بیش از ۳۵۰ هزار دانشجو خواستار آزاد شدن مدارک خود شدهاند تا بتوانند مسیر مهاجرت خود را هموار کنند.
رصدخانه مهاجرت درباره علت افزایش مهاجرت دانشجویان از ایران نوشت: «اگرچه بخشی از افزایش جمعیت دانشجویان ایرانی در خارج از کشور را میتوان ناشی از افزایش میل به تحصیل در خارج از کشور دانست اما بخش زیادی از این افزایش جمعیت را میتوان به افزایش فشارهای منفی و واکنشی به وضعیت رو به افول کشور طی یک دهه گذشته قلمداد کرد.»
بر اساس گزارش رصدخانه مهاجرت، ۱۰ مقصد اول دانشجویان ایرانی در سال ۲۰۲۰-۲۰۲۱ به ترتیب کانادا، آلمان، ایالات متحده امریکا، ترکیه، ایتالیا، مجارستان، روسیه، بریتانیا، استرالیا و فرانسه بودند.
در حقیقت، سالانه میلیاردها دلار هزینههایی که برای پرورش افراد نخبه در کشورمان و در قالب نظام آموزشی ایران به روش های مختلف انجام می شود، هدر می رود و در عوض دیگر کشورها از استعدادها و نخبگان علمی و فکری ما بهره می برند و روند توسعه خود را تقویت می کنند. در این رابطه، اینطور به نظر می رسد که جریان حکمرانی و به طور خاص دولت جدید کشورمان در مواجهه با مسأله فرار مغزها بایستی رویکرد های مهم و محوری را در دستورکار داشته باشند.