به گزارش آی پی اکونومی اسماعیل زاده در ارتباط با مزایای توسعه نیروگاههای کوچک مقیاس اضافه کرد: کاهش تلفات تولید تا مصرف برق به دلیل نزدیک بودن به محل مصرف، حجم سرمایهگذاری پایینتر نسبت به نیروگاه های متمرکز و نیز امکان بهره گیری از حرارت تولیدی نیروگاه برای مصارف حرارتی و برودتی را از مزایای نیروگاههای تولید پراکنده (DG) برشمرد و ناترازی موجود بین تولید و مصرف برق در سالهای اخیر و نیاز به افزایش ظرفیتهای جدید نیروگاهی را از دلایل ترغیب سرمایه گذاران به مشارکت در احداث و توسعه ظرفیتهای نیروگاهی و تولید پراکنده عنوان کرد.
زهرا اسماعیل زاده مجری طرح تولید پراکنده و انرژیهای نو شرکت توانیر در خصوص اهمیت توسعه نیروگاههای کوچک مقیاس و تولید پراکنده و آخرین اقدامات صورت گرفته در این خصوص گفت: تولید برق در کشورهای مختلف با تکنولوژیهای متنوعی انجام میشود. این تکنولوژیها گستره قابل توجهی از تولید برق شامل استفاده از سوختهای فسیلی و نیز تولید برق با استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر را در بر میگیرد. متناسب با بهرهمندی کشورها از منابع اولیه انرژی، سهم انواع تکنولوژیها در سبد تولید برق یک کشور تعیین میشود.
اسماعیلزاده در ادامه به انواع نیروگاههای تولید پراکنده اشاره کرد و افزود: نیروگاههای تولید پراکنده (Distributed Generation-DG) معمولاً به دو دسته حرارتی و تجدیدپذیر تقسیم میشوند. در کشور ما نیروگاههای تولید پراکنده حرارتی با عنوان مولدهای مقیاسکوچک شناخته میشوند که به دلیل مزایای استفاده از این نیروگاهها، توسعه آنها از سال ۱۳۸۷ در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت و از آن سال تا کنون به صورت سالانه بر میزان ظرفیت این نیروگاهها در سبد تولید برق کشور افزوده شده است.
وی با اشاره به چالش تأمین انرژی گاز نیروگاههای کوچک مقیاس حرارتی اضافه کرد: علیرغم رشد و توسعه ظرفیت منصوبه در سال جاری، انرژی تولیدی نیروگاههای مقیاس کوچک حرارتی در دو سال گذشته، به علت قطع گاز ناشی از ناترازی در تولید و مصرف گاز طبیعی، انرژی تولیدی این نوع نیروگاهها با مشکل مواجه شده است.
مجری طرح تولید پراکنده و انرژیهای نو شرکت توانیر با بیان اینکه در سال گذشته نیروگاههای تولید پراکنده ۱. ۵ درصد انرژی تولیدی حرارتی سالانه را برعهده داشتهاند، در خصوص هدفگذاری صورت گرفته در وزارت نیرو برای توسعه نیروگاههای کوچک مقیاس اضافه کرد: ناترازی موجود بین تولید و مصرف برق در سالهای اخیر از یک سو و نیاز به افزایش ظرفیتهای جدید تولید، وزارت نیرو را بر آن داشته تا با ترغیب سرمایهگذاران به مشارکت در احداث و توسعه ظرفیتهای نیروگاهی گامی در جهت کاستن این ناترازی بردارد.
اسماعیلزاده در خصوص هدفگذاری صورت گرفته برای توسعه نیروگاههای کوچک مقیاس بیان کرد: توسعه نیروگاههای مقیاس کوچک مطابق هدفگذاری برنامههای توسعه پنجساله مورد پیگیری و اقدام است. این حوزه تنها حوزهای است که هدفگذاری انجام شده در برنامه ششم توسعه در آن به طور کامل محقق شد. هدفگذاری انجام شده برای برنامه هفتم توسعه نیز توسعه سالانه ۲۰۰ مگاوات نیروگاه مقیاس کوچک است. در سال جاری نیز در برنامه ۱۴ مگاپروژه برای کاهش ناترازی تولید و مصرف برق” وزارت نیرو برای (اوج بار تابستان ۱۴۰۴)، توسعه هدفمند این نیروگاهها نیز با جدیت مورد پیگیری است.