۲۶ اسفند ۱۴۰۳

بریکس پی؛ مسیر جایگزین سوئیفت برای پرداخت های بین المللی

آی پی اکونومی: شبکه سوئیفت Swift یک استاندارد بین‌المللی برای انتقال اطلاعات مالی بین بانک‌ها و سایر مؤسسات مالی است که برای انجام تراکنش‌های بین‌المللی از جمله انتقال پول و پرداخت‌های مالی استفاده می‌شود.

به گزارش آی پی اکونومی شبکه سوئیفت نقطه دسترسی برای ارتباط با سیستم بانکی جهانی است، به‌صورتی که بانک‌ها و مؤسسات مالی از طریق SAP مربوط به هر کشور به این سیستم متصل می‌شوند.

در ایران، نقطه دسترسی SWIFT در بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واقع شده است. بانک‌های ایرانی از طریق اتصال به SAP مرکزی در بانک مرکزی، پیام‌های خود را به بانک‌های خارجی ارسال می‌کنند.

تحریم سوئیفت ایران در زمان تنش‌ها و درگیری‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران در سال ۱۳۹۰ شروع شد و به علت تحریم‌های اقتصادی و بین‌المللی، بانک‌های ایرانی قادر به صدور حواله های سوئیفت نیستند.

طی سال‌های اخیر به‌دنبال پیشنهاد ایران به اعضای کشورهای عضو بریکس، درصدد ایجاد سیستم پرداخت بین‌المللی جدید یا همان (بریکس‌پی) برای جایگزینی سوئیفت است تا از این طریق تحریم‌ها را کم‌اثر و خنثی کند.

رئیس مجلس گفت: با عضویت ایران در پیمان بریکس این امکان فراهم می‌شود تا از سیستم ارتباط بانکی الکترونیکی که در بین کشورهای عضو بریکس که پیش‌بینی شده است به جای سیستم سوئیفت استفاده شود.

وی یادآور شد: در مصاحبه‌ای نیز به این موضوع اشاره کردم؛ ۳۰ درصد از کل حجم معاملات ما با کشورهایی مانند چین، روسیه، هند و آفریقای جنوبی است و این ظرفیت برای این کار وجود دارد. ما باید از این فرصت استفاده کنیم. این یک فرصت بزرگی برای ما که عضو شده‌ایم، است.

قالیباف با یادآوری اینکه یکی از بحث‌های مذاکرات جدی در این نشست‌ها موضوع مذکور بود، تصریح کرد: در مجموعه بریکس سامانه «بریکس پی» دقیقاً جایگزین سوئیفت است و کشورهای عضو بریکس و بقیه کشورهایی که تمایل دارند می‌توانند از این سیستم الکترونیکی بین بانکی استفاده کنند.

گروه بریکس از زمان ایجاد در سال ۲۰۰۶ تاکنون ۲ بار گسترش یافته است. آفریقای جنوبی در سال ۲۰۱۱ به چهار کشور موسس – برزیل، روسیه، هند و چین – پیوست سپس در سال ۲۰۲۴ مصر، اتیوپی، ایران، عربستان سعودی و امارات متحده عربی به عضویت بریکس درآمدند.

سیستم پرداخت بریکس، از ارز‌های محلی برای تسویه‌ حساب‌های تجاری استفاده می‌کند و برای همیشه می تواند به اتکای این کشور‌ها به دلار آمریکا پایان می‌دهد؛ این سیستم پرداخت قادر خواهد بود که سلطه جهانی دلار آمریکا را بشکند. این موضوع با توجه به سهم بریکس از اقتصاد جهانی می‌تواند تحریم‌ها را خنثی کند و نظم جدیدی در نظام پرداخت بین‌الملل ایجاد کند.

حدود ۲۰ درصد تجارت جهانی، یک‌سوم خاک دنیا، سه میلیارد نفر از جمعیت دنیا و ۳۰ درصد تولید ناخالص جهان را کشورهای عضو بریکس به خود اختصاص داده‌اند و از طرف دیگر، حدود ۵۰ درصد صادرات و ۵۳ درصد واردات کشور ما مربوط به کشورهای عضو بریکس است.

در واقع می‌توان گفت کشورهای عضو بریکس به‌دنبال ترسیم نظم نوین جهانی در زمینه اقتصاد و تجارت هستند به‌طوری‌که کارشناسان معتقدند عضویت کشورمان در آن از دو جنبه حائزاهمیت بیشتری برای ایران است، چون در گام اول می‌تواند دلارزدایی از تجارت را به‌خوبی انجام دهد و در گام بعدی سراغ افزایش صادرات و ارزآوری برود.

محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، اخیرا گفته است: «سیستم مالی جهانی بیشتر بر اساس صندوق بین‌المللی پول، بانک جهانی و کشور‌های غربی بنا شده است. ما سیستم پرداختی بین کشور‌ها بر اساس ارز‌های محلی را در بریکس داریم. چین، روسیه و ایران به شدت به این موضوع علاقه‌مند هستند. ما به سمت انجام معاملات با ارز‌های محلی با دیگر کشور‌ها پیش رفته‌ایم و در حال کاهش نقش دلار آمریکا در معاملات بین‌المللی هستیم.

تازه‌های آی پی اکونومی

وب گردی اقتصادی

خبرگزاری فارس نیوز

دیدگاه

13737
امیرحسین-کاکایی
Picture33
Picture88
Picture77

چهره شاخص صنعت

IMG_20240730_202257

پربیننده‌ترین‌ها

strong-silo-builders1