۲۷ اسفند ۱۴۰۳

نزدیک به نیمی از بدهی بانک ها به بانک مرکزی متعلق به «آینده» است

آی پی اکونومی: بررسی چند وقت اخیر از میزان بدهی هر بانک به بانک مرکزی نشان از رشد بدهی بانک آینده به بانک مرکزی طی ۲-۳ سال اخیر دارد. اقدام این بانک همواره از ناحیه اضافه برداشت بوده است. به طوری که در سال ۱۴۰۲، حدود ۴۲ درصد از حجم بدهی بانکها به بانک مرکزی متعلق به بانک آینده است.

به گزارش آی پی اکونومی مهدی دارابی، اقتصاددان و کارشناس پولی و بانکی با اشاره به ناترازی و زیان روزانه بانک آینده طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس بیان کرد: بانک مرکزی، باید بانک آینده را تعیین تکلیف کند، اینکه چرا با این بانک ناتراز مماشات می شود این سئوال برای ما هم هست. در گزارشی که در مرکز پژوهش های مجلس نوشتیم صریح  این را اعلام کردیم. آنقدر ناترازی بانک آینده بزرگ شده است که دیگر هزینه حل و فصل آن هم بالا رفته است، هر چقدر حل و فصل را به تاخیر بیاندازیم مطمئنا این مسئله بزرگتر خواهد شد، مثل خیلی از ناترازی هایی که داریم و دولتها معمولا به تعویق می اندازند این هم به همین صورت است و دلیل خاصی ندارد و همیشه حل و فصل ناترازی ها هزینه ای برای دولت دارد و دولتها نمی خواهند گردن بگیرند و همیشه به تعویق می اندازند مثل بانک آینده و بانکهای ناتراز دیگر.

گفتنی است در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس آمده است که بانک آینده روزانه بیش از ۱۱۸ میلیارد تومان ضرر می‌کند. مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارش اخیر خود گفت: در فصل بهار بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان زیان کرده است. بانک آینده در همین فصل بیش از ۲۳ هزار میلیارد تومان اضافه برداشت از بانک مرکزی داشته است.

بانک آینده یکی از ناترازترین بانک‌های کشور است که از یک سو در رقابت با دیگر بانک‌ها برای جذب سپرده‌های مردم، با وعده سود‌های بالا، هزینه‌های هنگفتی را برای خود تراشیده و از سوی دیگر با بنگاه‌داری و تسهیلات‌دهی به پروژه‌های بدون سود زیرمجموعه‌ خود روز به روز زیان‌ده‌تر از قبل شده است. به طوری که اکنون بانک آینده بیش از هر بانک و موسسه‌ی اعتباری دیگری زیان انباشته دارد. زیانی که با اضافه برداشت از بانک مرکزی جبران می‌شود و دودش نهایتا با افزایش نقدینگی و تورم به چشم مردم می‌رود.

طبق صورت‌های مالی بانک آینده، در سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ حدود ۳۰ درصد از مطلبات بانک آینده در دسته مطالبات غیرجاری و مشکوک‌الوصول قرار گرفته است. البته در صورت‌های مالی بانک، سهم مطالبات غیرجاری از کل مطالبات به کمتر از پنج درصد کاهش یافته اما به نظر می‌رسد که این موضوع، به دلیل دستکاری در صورت‌های مالی و ثبت تسهیلات مشکوک‌الوصول در طبقه جاری بوده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهند که در سال ۱۴۰۱ سهم سایر درآمدهای عملیاتی و غیرعملیاتی به شدت افزایش یافته و حدود نصف ترکیب درآمدی این بانک را تشکیل داده است. بنابراین بانک از فعالیت اصلی خود منحرف شده است.

در بخش هزینه‌ها نیز بیش از ۸۰ درصد از کل هزینه‌های بانک در سال‌های اخیر، مربوط به پرداخت سود سپرده‌ها بوده است. در سال ۱۴۰۱ نیز بیش از ۱۰ درصد هزینه‌های بانک مربوط به هزینه‌های مالی بوده که در واقع هزینه تامین مالی از بازار بین بانکی است. این تامین مالی با توجه و وضعیت بحرانی بانک آینده بسیار پرهزینه تمام می‌شود و به همین دلیل بانک به اضافه برداشت از بانک مرکزی روی می‌آورد.

مشکلات متعدد بانک آینده در کنار فقدان مدیریت نقدینگی و تامین مالی پروژه‌هایی مثل ایران‌مال، سبب شده که اضافه برداشت بانک آینده از بانک مرکزی از ۳۲ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۲ به بیش از ۵۷ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱برسد. رشد شدید اضافه برداشت‌های بانک آینده در سال ۱۴۰۲ نیز ادامه یافته است.

باید دید صورت های مالی این بانک در سال ۱۴۰۳ چه تغییراتی را در نسبت با ناترازی مالی نمایش می دهد و اقدامات بانک مرکزی و تیم اقتصادی دولت چهاردهم با این غده تورم زا چه برخوردی خواهد داشت.

تازه‌های آی پی اکونومی

وب گردی اقتصادی

خبرگزاری فارس نیوز

دیدگاه

13737
امیرحسین-کاکایی
Picture33
Picture88
Picture77

چهره شاخص صنعت

IMG_20240730_202257

پربیننده‌ترین‌ها

strong-silo-builders1