به گزارش آی پی اکونومی صنعت بازیهای ویدئویی و رایانهای در شش دهه اخیر، رشد و تحول بینظیری را تجربه کرده است. شکوفایی این صنعت از دهه ۱۹۷۰ آغاز شد؛ زمانی که معرفی کنسولهای خانگی بازار را به شکل قابل ملاحظهای گسترش داد و مجموعه متنوعی از بازیها را به مخاطبان مختلف ارائه کرد که جذابیت ویژهای را برای آنها به ارمغان آورد. این صنعت با ارائه بازیهای آرکید یا تفننی، دوره جدیدی را در زندگی مردم جهان رقم زد.
براساس گزارشهایی که از مراجع مختلف ارائه شده، اندازه بازار صنعت بازیهای کامپیوتری و ویدئویی در سال ۲۰۲۲، نزدیک به ۱۸۴/۴ میلیارد دلار بوده است. برآوردها نشان میداد که این رقم در پایان سال ۲۰۲۳ به ۲۱۱ میلیارد دلار میرسد، اما این رقم کمی افزایش یافت و به ۲۱۴ میلیارد دلار رسید.
درآمد بازیهای موبایلی در سال ۲۰۲۲ به حدود ۹۲ میلیارد دلار رسید. بازیهای کنسولی هم حدود ۵۱ میلیارد دلار درآمد داشتند، در حالی که بازیهای رایانه شخصی نزدیک به ۳۷ میلیارد دلار درآمد را ثبت کردند. در کنار آنها، تراکنشهای کوچک و محتوای دانلودی (DLC) درون بازیها به طور قابلتوجهی درآمد را افزایش دادهاند و حدود ۴۰ میلیارد دلار در سطح جهانی سهم دارند.
علاوه بر این، تقاضای کاربران تلفن همراه برای بازی، به شکل فزایندهای افزایش یافته است. بررسی درآمدهای صنعت بازی در کشورهای مختلف جهان نشان میدهد که چین با ۴۵/۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲، بیشترین درآمد را در صنعت بازی ایجاد کرده و پس از آن آمریکا با ۴۵ میلیارد دلار در رده دوم قرار دارد.
ژاپنیها نیز با درآمد ۲۰ میلیارددلاری، جایگاه سوم بیشترین میزان درآمدزایی از صنعت بازی را به خود اختصاص دادهاند. علاوه بر این، میانگین درآمد صنعت بازی برای هر کاربر (ARPU) در سال ۲۰۲۳ به ۱۳۷/۸۰دلار رسیده است.
در حال حاضر، «تنسنت» بزرگترین شرکت بازیهای ویدئویی در سطح جهان از نظر درآمد به شمار میرود. این غول فناوری چینی در سال گذشته ۸۳/۶۴ میلیارد دلار درآمد داشت. پس از تنسنت، سونی مستقر در ژاپن بزرگترین شرکت بازیسازی در سراسر جهان از نظر درآمد بوده است.
صنعت بازی در ایران، به دلیل نادیده گرفتن حقوق نسخههای اصلی، بهویژه در زمینه بازیهای دیگر کشورها، با مشکلات فراوانی مواجه شده است. بر اساس گزارشی که در سال ۱۳۹۶ منتشر شد، از هر ۱۰۰ ایرانی، ۳۵ نفر به بازیهای ویدئویی علاقهمند هستند و نیمی از آنها آنلاین بازی میکنند. با ورود کنسولهای نسل هشتم به ایران، درآمدهای مربوط به نرمافزار و سختافزار مرتبط در کشور به طور چشمگیری افزایش یافته است.
در ایران، در سال ۱۴۰۱، تقریبا ۴۰ میلیون علاقهمند به بازی وجود داشتهاند که در هفته به طور میانگین ۹۰ دقیقه از وقت خود را برای بازی گذاشتهاند. با توجه به آخرین اطلاعات ارائه شده توسط بنیاد ملی بازیهای رایانهای، از میان جمعیت ۸۴ میلیون نفر در ایران، حدود ۳۴ میلیون نفر به جذابیت فراوان بازیهای رایانهای، آنلاین و آفلاین، مشغول شدهاند. این افزایش نسبت به دهه گذشته بسیار چشمگیر است، که نشاندهنده ۴۸ درصد رشد است. جالب است بدانید که از این ۳۴ میلیون بازیکن، ۵۸ درصد آنها به صورت آنلاین فعالیت میکنند. این ارقام همچنین نشان میدهند که از هر ۱۰ بازیکن، حدودا ۶ نفر مرد و ۴ نفر زن هستند.
گزارش بنیاد ملی بازیهای رایانهای نشان میدهد که در سال ۱۴۰۰، بازیبازان ایرانی بیش از ۱۹ هزار میلیارد تومان برای بهبود تجربه بازی خود، پول خرج کردهاند. همچنین، افرادی که از پلتفرمهای موبایلی استفاده میکنند، بیش از ۵۱۲ میلیارد تومان را برای بازیهای خود هزینه کردهاند. این ارقام به طور معتبر هزینههای VPN را در نظر نمیگیرند که میتواند مبالغ را به شدت افزایش دهد. یک نکته در این گزارش این است که بیش از ۲۰۲ میلیارد تومان از هزینههای بازیبازان موبایل به بازیهای بومی اختصاص یافته است. با این وجود، با مشکلاتی که در دسترسی به اینترنت ایجاد شده است، فعالان این صنعت نگران ادامه فعالیت خود هستند.