به گزارش آی پی اکونومی بنا به گزارش سازمان ملل جمعیت کره خاکی تا سال ۲۰۵۰ به ۹٫۷ میلیارد نفر (دو سوم ساکن در شهرها) خواهد رسید که برای فراهم آوردن نیازهای این حجم از جمعیت ، صنعت ساخت و ساز نیاز به احداث ۱۳۰۰۰ ساختمان جدید به طور روزانه و همچنین احداث ۱۱۲۶۵۴۱ کیلومتر (۷۰۰۰۰۰ مایل) راه و ۹۰۰۰۰ پل در سال را تا ۲۰۵۰ میلادی به منظور تامین نیازهای جمعیتی جهان دارد.
با توجه به نرخ بهره وری کم در صنعت ساخت و همچنین کمبود نیروی کار متخصص در آن استفاده از فناوری های نوین مدیریتی ، از جمله BIM (مدل سازی اطلاعات ساخت) و همچنین فناوری های نوین ساخت اعم از صنعتی سازی و ساخت مدولار شانس پاسخگویی به تقاضای پیش رو (تا سال ۲۰۵۰) در این صنعت را بالا می برد.
مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM) به منظور بهبود مدیریت پروژههای ساختمانی و تسهیل ارتباطات بین اعضای مختلف یک پروژه ساختمانی، انجام میشود. این اعضا شامل معماران، مهندسین عمران، مهندسین برق، مهندسین مکانیک، پیمانکاران، تولید کنندگان مصالح ساختمانی، و غیره میباشند. این فرآیند شامل جمعآوری، سازماندهی، و به اشتراک گذاری اطلاعات مربوط به یک ساختمان در طول دوره عمر ساختمان است.
این دستورالعمل در برخی از کشورها مانند انگلستان و در مقاطعی از صنعت ساخت به صورت اجباری نیز در آمده است. شایان ذکر است که در ایران نیز فعالیت های تدوین دستورالعمل پیاده سازی مدلسازی اطلاعات ساخت (BIM) در سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و وزارت راه و شهرسازی در حال انجام می باشد. همچنین سند چشم انداز BIM در هیئت دولت به تصویب رسیده است.
طبق سند ۲۰ ساله، در افق ۱۴۰۴ باید فناوری مدیریت پروژه را با کمک BIM در صنعت ساختمانی مورد استفاده قرار دهیم. این در حالی است که با کاربردی کردن این فناوری فاصله زیادی داریم.
سعید بزرگی مدیرعامل یک شرکت مدلسازی اطلاعات ساخت و ساز گفت: حوزه تخصصی ورود شرکت ما BIM (building information modeling) یا مدل سازی اطلاعات ساخت است.
وی افزود: در این روش به کمک محیط نرم افزار و استفاده از برنامه های کامپیوتری قبل از اینکه ساختمان یا تاسیساتی یا احداثاتی داشته باشیم میتوانیم در محیط برنامه آن سازه، ساختمان، نیروگاه یا پتروشیمی و پالایشگاه را در محیط برنامه بسازیم و به همین خاطر می توانیم تمام کانفیلیگت های بین دپارتمان های متفاوت سازه، برق، مکانیک و یا معماری را در محیط نرم افزار برطرف کنیم.
بزرگی گفت: با توجه به اینکه جلوی خیلی از دوباره کاری ها به روش BIM در اجرای پروژه گرفته می شود، کاهش زمان اجرای پروژه را خواهیم داشت. وقتی زمان اجرای پروژه کاهش پیدا کند با توجه به بحث های تورمی و تعدیل و … هزینه اجرای پروژه کاهش پیدا خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت مدلسازی اطلاعات ساخت پایا گفت: حوزه BIM در دنیا خیلی شناخته شده است و تقریبا در بیشتر کشورهای پیشرفته و حتی کشورهای حاشیه خلیج فارس به عنوان یکی از الزاماتی است که در صنعت ساختمان و صنعت احداث باید استفاده کنیم. البته در سند چشم انداز بیست ساله در افق ۱۴۰۴ هم با توجه به اینکه دستگاه ها را الزام کرده که بهرهوری را باید افزایش بدهند. وزارت راه و شهرسازی ملزم به این شده که به کمک حوزه BIM بهره وری را در صنعت احداث بالا ببرد و همینطور از نظر مصرف انرژی و ملاحظات این چنینی بتواند اتفاقات خوبی را رقم بزند. وجود تحریم ها حتی در حوزه نرم افزاری کمک می کند.
بزرگی با بیان اینکه در پروژه اجرا شده مان در تهران کاهش هزینه ۱۸ درصدی را داشتیم، افزود: همچنین زمان یک پروژه سه هزار و ۵۰۰ متری را از نظر عملیات اجرایی شش ماهه توانستم تحویل بدهیم که البته حدود سه ماه قبل از عملیات اجرا مطالعات و تهیه مدل های سه بعدی را در ترکیب بین تیم های اجرایی و تیم های فنی عملیاتی کردیم که پروژه از استارت شش ماهه عملیاتی شد.
در سال ۲۰۱۶ ، ۸۲ درصد از متخصصین صنعت ساخت در سراسر جهان ، BIM را آینده اطلاعات پروژه ها می دانند.
BIM اکنون به طور گسترده در کشورهایی مثل ایالات متحده، انگلستان، فرانسه، آلمان، فنلاند، دانمارک، استرالیا، مالزی و سنگاپور مورد استفاده قرار می گیرد.