۲۷ اسفند ۱۴۰۳

جای خالی لوازم خانگی ایرانی در بازارجهانی

آی پی اکونومی: صادرات کالا و به‌خصوص لوازم خانگی در ایران با موانع متعددی مواجه است که نیازمند برخی بازنگری‌ها از سوی دولت است. یکی از عواملی که صادرات کالای ایرانی را تضعیف کرده، بالا بودن قیمت نهایی کالا در اثر گران بودن مواد اولیه است.

به گزارش آی پی اکونومی صادرات، بخش بسیار مهمی از اقتصاد کشورها محسوب می‌شود. اقتصاددان‌ها افزایش صادرات را موجب ایجاد فرصت‌های جدید شغلی، رونق رشد اقتصادی، ایجاد درآمد مالیاتی و بهبود تراز پرداخت می‌‌دانند.

اساس آمار منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، در ۱۱ ماهه سال گذشته، ۳۵۷ میلیون دلار لوازم خانگی صادر شده و این درحالی است که در سال ۱۴۰۰ حدود ۳۲۷ میلیون دلار صادر شده بود. بنابراین ارزش صادرات لوازم خانگی در سال گذشته افزایش ۹درصدی داشته است.

در همین خصوص دبیر انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان لوازم خانگی کوچک گفته بود که بیشتر صادرات لوازم خانگی ایران مربوط به یخچال و کولر آبی است که کولر آبی بیشتر به عراق، افغانستان و سایر کشورهای با آب و هوای خشک صادر می‌شود. این درحالی است که در خیلی از کالاهای لوازم خانگی می‌توان نیاز کشور را با تولید داخلی تامین کرد ولی همچنان در برخی کالاها همچون مایکروویو، اسپیلت یونیت، قهوه‌ساز و چندکاره‌ها کمبود وجود دارد.

دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با تشریح اهمیت صادرات، به برخی موانع این مهم اشاره کرد و گفت: صادرات از دو منظر قابل بررسی است. صادرات لوازم خانگی از کشور کار راحتی نیست به این دلیل که در موضوع قیمت ما توان رقابت مناسب با دیگر کشورها را نداریم. در حالی که مواد اولیه با قیمت بالا به دست تولیدکنندگان ایرانی می‌رسد، تولیدکنندگان کشورهای دیگر این مشکل را ندارند.

بنابراین ما به ناچار در رقابت قیمتی با آنها عقب‌تر هستیم. به این ترتیب دولت باید برای این منظور برنامه‌ریزی و حمایت جدی از تولیدکنندگان داشته باشد. وی در همین خصوص ادامه داد: موضوع بعدی در صادرات تحریم‌هایی است که علیه ما وجود دارد. وقتی صادرکننده ما نمی‌تواند حتی یک حساب بانکی بین‌المللی داشته باشد، بنابراین با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد.

وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: صنعت لوازم‌خانگی در سال‌های اخیر توانسته به لحاظ تولید و صادرات برخی اقلام رشد کند، اما در عرصه حضور در بازارهای جهانی نتوانسته به لحاظ کیفیت، قیمت قابل رقابت و تنوع محصول صادراتی حضور چشمگیری داشته باشد.

صادرات یخچال‌فریزر (ارزش وزنی و ارزش دلاری) در مقایسه با صادرات سایر لوازم‌خانگی در این بازه زمانی بالاتر بوده، به طوری‌که میزان صادرات آن به بیش از ۷.۶‌هزار تن در سال ۱۴۰۰ رسیده است. بالاترین حجم صادراتی در گروه لوازم‌خانگی، ابتدا مربوط به یخچال‌فریزر و پس از آن ماشین‌های لباسشویی اختصاص دارد که عمده‌ترین مقصد صادراتی آن عمدتا کشورهای عراق و افغانستان هستند.

در واقع صنعت لوازم‌خانگی کشور، با وجود بهره‌مندی از پتانسیل‌های بالا، با چالش‌های متعددی نظیر تورم بالا، افزایش هزینه‌های تولید، توان رقابت‌پذیری پایین محصولات داخلی در مقایسه با برندهای خارجی، تحریم و نوسانات ارزی، ورود حجم بالای قاچاق نمونه‌های خارجی به کشور و… روبه‌روست که مانع از رونق بیشتر این صنعت شده ‌است.

از آنجاکه صنعت لوازم‌خانگی کشور نیز وابسته به واردات قطعات و مواد اولیه از خارج از کشور است، با افزایش نرخ ارز، هزینه خرید قطعات و مواد اولیه در بخش لوازم‌خانگی به‌طور قابل‌ ملاحظه‌ای رشد کرده و در کنار آن نیز هزینه دستمزد نیروی کار با توجه ‌به بروز تورم عمومی در کشور افزایش یافته است؛ بنابراین ادامه روند افزایشی نرخ تورم و هزینه‌های تولید، توان و رمق تولیدکنندگان صنعت لوازم‌خانگی را برای رقابت با نمونه‌های خارجی در بازارهای جهانی، چه از منظر قیمت و چه از منظر کیفیت، کاهش داده و باعث شده تا بسترهای لازم برای اینکه بتوانند از تمام ظرفیت‌های خود در تولید و توسعه صادرات بهره بگیرند، محدود شده است.

تازه‌های آی پی اکونومی

وب گردی اقتصادی

خبرگزاری فارس نیوز

دیدگاه

13737
امیرحسین-کاکایی
Picture33
Picture88
Picture77

چهره شاخص صنعت

IMG_20240730_202257

پربیننده‌ترین‌ها

strong-silo-builders1