به گزارش آی پی اکونومی در خط مقدم تغییر در ژئوپلیتیک، هند قرار دارد که پیشبینی میشود سریعترین رشد اقتصادی دهه گروه ۲۰ را داشته باشد و سومین اقتصاد بزرگ جهان باشد.
این جهش اقتصادی به موازات همکاری با کشورهای حاشیه خلیج فارس است که به دلیل عواید بی سابقه تحریم های غرب علیه روسیه و تمایل به فراتر رفتن از وابستگی داخلی به سوخت های فسیلی، به دنبال تنوع بخشیدن به اقتصاد خود به عنوان مراکز تجاری هستند.
طراحان این مسیر ترانزیت، کریدور جدید مدنظر آنها جریان انرژی، تجارت و ارتباطات دیجیتال را افزایش خواهد داد و به مقابله با کسری زیرساختی که مانع رشد کشورها با درآمد پایین و متوسط می شود، می پردازد و طبق ادعای طراحان آن به کاهش تنش ها و بی ثباتی در خاورمیانه و در نتیجه بهبود امنیت منطقه می شود. هدف این طرح ادغام مسیرهای راه آهن و اتصالات بندری، از هند تا اروپا، عبور از امارات متحده عربی، عربستان سعودی، اردن، سرزمین های اشغالی و در نهایت فرانسه اعلام شده است.
به گفته یکی از نمایندگان کمیسیون اروپا، این ادغام علاوه بر تسریع حرکت کالا در این مناطق، بر پیشرفت زیرساخت های انرژی، تسهیل تولید و حمل و نقل هیدروژن سبز سازگار با محیط زیست به همه کشورهای شرکت کننده تمرکز خواهد کرد. به عنوان بخشی از این طرح، پیش بینی هایی برای بهبود ارتباطات از راه دور و اتصال داده از طریق استقرار یک کابل جدید زیر دریا که کل منطقه را به هم متصل می کند، وجود دارد.
این مسیر که از بندر های هند شروع می شود، از مسیر دریا به بندر جبل علی امارات، سپس به محل هایی در عربستان، کشور اردن، بندر حیفا در سرزمین های اشغالی، دریای مدیترانه و پیرئوس در یونان می رسد و در نهایت به اروپا می رسد.
در سپتامبر ۲۰۲۳، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، از این دالان به دلیل دور زدن ترکیه انتقاد کرد و وعده داد که طرح «جاده توسعه عراق»، که قرار است خلیج فارس را از طریق عراق و ترکیه به اروپا متصل کند، گزینه جایگزین آن خواهد بود.
عبدالقادر اورالاوغلو، وزیر حملونقل و زیرساخت ترکیه، به جنگ اسرائیل و حماس بهعنوان «مشکل امنیتی» آیمک اشاره کرد و گفت طرح «جاده توسعه عراق» با مشارکت کشورهای امارات متحده عربی، قطر، عراق و ترکیه، یک «جایگزین جدی» برای آیمک است.
در نوامبر ۲۰۲۳، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، توقف یا جلوگیری از اجرای دالان آیمک را یکی از دلایل احتمالی آغاز جنگ اسرائیل و حماس دانست.
ایالات متحده آمریکا و اروپا جهت کاهش اتکا به چین و اتکا به زنجیره تامین خود، مشتاقانه در حال بررسی شراکت های جایگزین به ویژه با هند و کشورهای خلیج فارس هستند.
مفهوم سازی و ایجاد کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا در اجلاس سران گروه ۲۰،۲۰۲۳ در دهلی نو بر تعهد جمعی به این مسیر تاکید می کند – با امضای کشورهای هر سه منطقه. این تنوع مشارکت آن را به یک ابتکار چندجانبه واقعی تبدیل می کند که بر پیشبرد منافع ملی همه امضاکنندگان بدون بازیگری مسلط متمرکز است.
کشورهای عضو آن از نظر مالی قادر به انجام سرمایه گذاری های استراتژیک در امتداد محور تجاری هند و اروپایی بدون اتکا به سرمایه گذاری های خارجی یا تعهد به بدهی های ناپایدار هستند.
کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا یک بازی دگرگون کننده برای پیوند دادن اقتصادهای هند-اقیانوس آرام و مدیترانه- آتلانتیک به یکدیگر و تقویت امنیت اقتصادی و انعطاف پذیری همه درگیران ارائه می دهد.