۲۹ اسفند ۱۴۰۳

جا به جایی بار ۴۰۰ میلیون نفر با ۲۰۰ کانتینر یخچالی!!!

آی پی اکونومی: براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته، ایران سعی دارد بندر ترانزیتی منطقه شود و بار حداقل 400 میلیون نفر را جابجا کند.

به گزارش آی پی اکونومی صادرات دریایی به عنوان یکی از ارکان کلیدی اقتصاد کشور، با چالش‌های متعددی در سه حوزه ناوگان و حمل‌ونقل دریایی، بنادر و سیاست‌ها و قوانین مرتبط روبرو است؛ مشکلاتی که موجب شده تا تجارت از این مسیر برای تجار چالش برانگیز شود.

در خصوص کمبود امکانات در حوزه دریایی صدرالدین نیاورانی، نایب‌رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران در نشست کمیسیون صادرات به این نکته اشاره می‌کند که سازمان کشتیرانی برای حمل محصولات فسادپذیر که بیش از ۵۰ درصد صادرات و واردات ما را تشکیل می‌دهد تنها ۲۰۰ کانتینر یخچال دار دارد، که برخی از آن‌ها نیز فرسوده و غیرقابل استفاده هستند.

به گفته نایب‌رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران، نبود امکانات در بنادر کشور در حالی است که براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته، ایران قرار است بندر ترانزیتی منطقه شود و بار حداقل ۴۰۰ میلیون نفر را جابجا کند.

نیاورانی با انتقاد از برخی بخشنامه ها و تصمیمات خلق الساعه که هزینه های صادرات را برای صادرکنندگان افزایش می دهد، گفت: سازمان کشتیرانی چه امکاناتی در بندرعباس و بوشهر دارد که هزینه صادرکننده را کاهش دهد؟ متأسفانه امکانات زیادی وجود ندارد در حالی که قرار است بندر ترانزیتی منطقه شویم و بار حداقل ۴۰۰ میلیون نفر را جابجا کنیم.

او با بیان اینکه اتاق ایران آماده مشارکت برای ساخت اسکله‌های مناسب در بنادر است، گفت: ما آمادگی داریم تا در جلسات مشترک مشکلات مربوط به نوسازی امکانات لجستیک را شناسایی کرده و برای رفع آن‌ها سرمایه‌گذاری و مشارکت کنیم.

به گفته رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق ایران، خدمات کشتیرانی به درستی به صادرکنندگان اطلاع رسانی نشده است و اتاق ایران آمادگی همکاری و مشارکت را با کشتیرانی جهت ارائه خدمات به صادرکنندگان حوزه دریایی و نیز نوسازی زیرساخت های حمل ونقل دریایی دارد.

محمد لاهوتی-رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق ایران در تازه ترین نشست کمیسیون صادرات اتاق ایران با تاکید بر اینکه خدمات کشتیرانی به درستی به صادرکنندگان اطلاع رسانی نشده است اعلام کرد: سازمان کشتیرانی شرایط ویژه ای را برای صادرکنندگان در نظر گرفته و دست اندرکاران سازمان کشتیرانی علاقه مند بودند این خدمات از طریق کمیسیون صادرات اتاق ایران اطلاع رسانی شود.

وی افزود: صادرکنندگانی که در حوزه حمل و نقل دریایی فعالیت دارند مشکلات عدیده ای در حوزه صادرات چه در بخش کانتینرهای یخچال دار و چه بخش غیریخچالی دارند.

تازه‌های آی پی اکونومی

وب گردی اقتصادی

خبرگزاری فارس نیوز

دیدگاه

13737
امیرحسین-کاکایی
Picture33
Picture88
Picture77

چهره شاخص صنعت

IMG_20240730_202257

پربیننده‌ترین‌ها

strong-silo-builders1