به گزارش آی پی اکونومی بر اساس برآوردهای انجام گرفته تا سال ۲۰۵۰ نیمی از داروهای قفسه دارویی را نانو داروها تشکیل خواهند داد و این موضوع برای جوامع پیشرفته از ابعاد گوناگون اهمیت ویژه ای دارد.
با این اوصاف بهتر است نگاهی به بازار دارو و سهم ایران از این بازار داشته باشیم.
در حال حاضر ارزش بازار جهانی دارو ۱۴۰۰ میلیارد دلار بوده و در داخل کشور این بازار حجمی در حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان (۱.۵ میلیارد دلار) دارد که این یعنی نزدیک به ۰.۰۰۱ سهم جهانی!
از سوی دیگر کمتر از ۱۰۰ نانودارو به ارزش تقریبا ۵۴ میلیارد دلار در بازار جهانی،تولید و توزیع میشود که این رقم در داخل کشور ۱۶ نانو دارو بوده که ارزش آن ۷۲۱ میلیارد تومان (۱۷ میلیون دلار) است. به این معنی که ایران از بازار جهانی نانودارویی تنها سهمی حدود۰.۰۰۰۳ را داراست.
این نکته که سرانه جهانی هزینه دارو ۱۶۵ دلار و در ایران ۷۵ دلار است نیز جای تامل دارد.
به گفته ی کارشناسان ایران ظرفیت های بی بدیلی در حوزه های گوناگون دارد و در صورت سرمایه گذاری بیشتر در این حوزه می تواند از کشورهای پیشرو در جهان باشد.
در گزارشی از معاونت علمی ریاست جمهوری به پلتفرمهای تولید نانودارو در کشور اشاره شده است که مهمترین آنها عبارتند از : پلتفرم های لیپوزومال، نانوذرات پروتئینی، نانوبلور، مایسل، نانوذرات پلیمری و معدنی و کونژوگه پروتئین-دارو
چند پلتفرم مهم دیگر نیز وجود دارد که از آنها در جهان برای تولید نانودارو استفاده میشود اما در ایران محصولی با این پلتفرمها نداریم. دندریمرها، پروتئینهای ویروسی، ذرات ویروس مانند و mRNA/siRNA از جمله این پلتفرمهای مهم هستند که با تحقیق و توسعه، میتوان از آنها نیز برای تولید نانودارو در داخل کشور استفاده کرد.
امید است با ورود و مشارکت سرمایه گذاران و اعمال مشوق های حاکمیتی لازم در این بخش به پیشرفت های لازم در حوزه نانوداروها که امری مهم وضروری است دست یابیم.