به گزارش آی پی اکونومی معاون وزیر صمت پس از اعلام این کشف مهم گفته بود ایران جزو معدود کشورهایی است که به مقادیر مناسبی از ذخایر عناصر نادرخاکی و فلزات باارزش دسترسی دارد و کشف نخستین ذخیره لیتیوم در استان همدان نویدبخش کشف ذخایر دیگری در این استان است.
«لیتیوم» که وجودش در دنیای امروز یکی از ملزومات تکنولوژی محسوب میشود، یک فلز قلیایی نقرهای- سفید و نرم با عدد اتمی ۳ است. این عنصر در شرایط استاندارد دما و فشار سبکترین فلز و کم چگالیترین عنصر جامد است.
بازار جهانی فلز قلیایی لیتیوم به سرعت در حال رشد است. تنها بین سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۸، تولید سالانه در کشورهای عمده تولیدکننده از ۲۵۴۰۰ تن به ۸۵۰۰۰ تن افزایش یافت. یک محرک مهم رشد، استفاده از آن در باتری خودروهای الکتریکی است. با این حال، لیتیوم در باتری لپتاپها و تلفنهای همراه و همچنین در صنعت شیشه و سرامیک نیز استفاده میشود.
هر چند تا تجاریسازی استخراج لیتیوم در ایران مسیری طولانی در پیش است، اما با توجه به نیاز روزافزون صنایع نوظهور به این ماده و ذخایر شناساییشده آن در کشور، تجاریسازی تولید لیتیوم میتواند تاثیر مثبتی بر روابط ایران با قدرتهای اقتصادی جهان بهویژه چین داشته باشد؛ اما تبدیلشدن به تولیدکننده و صادرکننده این ماده معدنی به همین سادگیها نیست.
با توجه به فعال شدن رقبای منطقهای کشور در زمینه باتری و خودروی الکتریکی، نیاز است تا تلاش بیشتر و متمرکزی برای قرار دادن کشور در زنجیرهی ارزش باتری لیتیومی و خودروی برقی صورت گیرد. ترکیه در حال افزایش ظرفیت تولید خودروهای برقی خود است. امارات متحده در همکاری با شرکت Lepidico قصد دارد تا کارخانهی فرآوری لیتیوم را در کشور خود راهاندازی کند. عربستان صعودی نیز در سال گذشته در نقشه راه منتشر شدهاش ابراز کرد که بخش معدن خود را برای تولید مواد باتری و همچنین بازار خودروهای الکتریکی خود را افزایش میدهد. معادن کانسنگ لیتیومی که در افغانستان وجود دارد نیز مورد توجه چینیهاست تا بتوانند بخشی از نیاز خود را از طریق تصاحب آن مرتفع کنند.
با همه این تفاسیر اما ایران تا تبدیل کردن ذخایر لیتیوم خود به ارز راهی طولانی در پیش دارد. امیر صباغ، مدیر اقتصادی و توسعه سرمایهگذاری ایمیدرو ، در توضیح بیشتر در این باره به گفت: عیار ذخایری از لیتیوم که تاکنون در ایران شناسایی شدهاند، در مقایسه با لیتیومی که امروز صنایع جهان مصرف میکنند، پایین است. بنابراین تا دستیابی به این عیار و همچنین ایجاد فناوریهایی که امکان استخراج لیتیوم به صورت اقتصادی را فراهم آورد راه زیادی وجود دارد.