علیرضا زاکانی، شهردار تهران درجلسه ارائه گزارش سفر از کشور چین به شورای شهر، اعلام کرد که قرار است؛ تهران با همکاری پکن شهرک الگو بسازد اما پس از بیان این موضوع شهردار تهران در جهت شفافسازی موضوع ساخت مسکن توسط چینیها در پایتخت، اشاره کرد که شهرک الگو را چینیها نمیسازند بلکه فقط از فناوری و منابع آنها استفاده میکنیم و اجرای این شهرکها توسط شرکتهای متخصص داخلی و خارجی صورت میگیرد.همچنین این شهرکها متناسب با اقتضائات بومی اسلامی – ایرانی طراحی میشود.
برخی کارشناسان درباره ورود چینیها به بازار ساخت مسکن به بهانه صنعتیسازی که از آن به «مسکن چینی» تعبیر میشود، انتقاد کرده و هشدار دادهاند. به اعتقاد آنها، با توجه به دانش فنی معماران و سازندگان ایرانی در عرصه ساختوساز، حضور فناوریهای چینی در این حوزه، موجب تخریب یا تضعیف تولیدکنندگان داخلی میشود.
سید مهدی هدایت مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران گفت: در صورتی که طرف چینی طبق توافقات صورت گرفته بخواهد با استفاده از تکنولوژی جدید اقدام به ساخت واحد در پایتخت کند به مصالحی نیاز دارد که داخل کشور تولید نمیشود در این صورت با احداث پارک صنعتی موافقت خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه طرح پارک صنعتی مربوط به قسمت نازککاری ساختمان است اظهار کرد: با استفاده از توان تولیدکنندگان داخلی تلاش میکنیم تا تکنولوژی ساخت و مصالح جدید را وارد کشور کنیم.
ناصر امانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران با انتقاد از مسکنسازی چینیها در ایران معتقد است: هر چند در زمینه خرید اتوبوس به خاطر شرایط اضطرار، ناگزیر به تولید انبوه و واردات از چین هستیم و وابستگی در حوزه مترو نیز از گذشته وجود داشته است، اما در حوزه ساخت مسکن، توانایی و ظرفیت کافی در داخل وجود دارد.
دبیر کانون سراسری انبوهسازان مسکن: ما نمیتوانیم به همین راحتی بگوییم که میخواهیم مسکن را به چینیها تحویل دهیم. به نظر میرسد شأن کار باید به این صورت میبود که ابتدا بخش خصوصی کشور را صدا میکردند و در فضای گفتمان دوجانبه، بررسی میکردیم که آیا ورود چینیها، منافع ملی کشور را تامین خواهد کرد یا خیر. این از سوالات بسیار مهمی است که باید پاسخ داده شود.
پورحاجت عنوان میکند: در کشورمان بنگاههای اقتصادی تولید مسکن، توان و بضاعت تولید مسکن متناسب با نیاز کشور را دارند، اما شوربختانه مورد بیتوجهی قرار گرفتند.