۵۳۲کلمه
مدت زمان پیشنهادی جهت مطالعه ۲.۵ دقیقه
پتانسیل توریسم سلامت در ایران برای جذب گردشگر سلامت به نوعی است که در چشم انداز بیست ساله (سند ۱۴۰۴) ۲۰ میلیون گردشگر سلامت در کشور تخمین زده شده است و تحقق آن در گرو مشارکت بخش خصوصی و افزایش تبلیغات در حوزه سلامت است.
به گفته کارشناسان، شرکتهای گردشگری سلامت از حضور گردشگران سهم ۱۰ درصدی داشته و ۹۰% باقی به سایر حوزهها همچون بازار، هتلها و مراکز پذیرایی اختصاص پیدا میکند که خود منجر به رونق کسب و کارهای متعددی خواهد شد.
بسیاری از پزشکان ایرانی خدمات تخصصی پزشکی را در خارج از کشور ارائه میدهند که به معنای صدور خدماتدهنده است، درحالی که برای توسعه میبایست خدمات گیرنده را به کشور وارد کنیم. این موضوع علاوه بر رونق توریسم سلامت، موجب رونق حوزههای دیگر مثل شرکت های هوایی، هتلها و حمل و نقل میشود.
بررسیهای میدانی و گزارشهای رسمی نشان میدهد که بیشتر بیماران خارجی که برای درمان به ایران می آیند، اکثریت از کشورهای همسایه عربی، حاشیه خلیج فارس و البته ایرانیهای مقیم اروپا، آمریکا و کانادا هستند. اما، با توجه به ظرفیت بالای کشورمان در پزشکی، میزان درآمد از این محل نمیتواند برای ما، قانع کننده و رضایتبخش باشد.
محمدحسین نیکنام مدیرکل همکاریهای بین الملل وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که یکی از مهمترین عرصههای خدمت در حوزه بینالملل، اقتصاد سلامت است و باید تلاش بیشتری برای رونق این حوزه داشته باشیم، گفت: سهم کشور ما از بازار سلامت، با نقطه مطلوب فاصله دارد.
وی افزود: توجه بیش از پیش به جذب گردشگران سلامت از مبادی قانونی یکی از نقاط کانونی و در دستور کار دستگاههای دیپلماسی است.
نیکنام با تاکید بر اینکه فعالیت در زمینه گردشگری سلامت یک کار تیمی است، اظهار امیدواری کرد؛ با تعامل بیشتر بخش دولتی و خصوصی شاهد ارتقای روزافزون این حوزه باشیم.
علیرضا زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با عنوان این مطلب که هیچ خدمت درمانی وجود ندارد که مجموعه نظام سلامت کشور توان پاسخگویی به آن را نداشته باشد، گفت: انتخاب ایران به عنوان مقصد درمانی از سوی سایر کشورها میتواند چالشهای ارزی را مرتفع کند.
وی ادامه داد: طبق آمار رسمی ایران میزبان گردشگرانی از ۱۶۴ کشور بوده، ولی با این وجود این حوزه نیاز به ارتقا و فعالیت بیشتر دارد.
زالی با بیان اینکه ایران در زمینه جذب توریسم سلامت رتبه ۴۶ را از بین کشورهای دنیا دارد، اضافه کرد: باید ظرفیتهای بیشتری برای این حوزه فراهم شود، به طور مثال کشور هندوستان به لحاظ قیمت تمام شده، خدمات ارزانتری را در مقایسه با بسیاری از کشورها به گردشگران سلامت میدهد. این در شرایطی است که ایران با توانمندی بالاتر قیمت تمام شده پایینتری دارد، بنابراین میتوانیم در این زمینه رقیب جدی بسیاری از کشورها حتی کشورهای ارزان قیمت باشیم.
در همین حال، سعید کریمی معاون درمان وزارت بهداشت، درآمد فعلی کشور از گردشگری سلامت را یک میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: میتوانیم این درآمد را به ۵ الی ۶ میلیارد دلار برسانیم.
سید هاشم دریاباری مسئول گردشگری سلامت وزارت بهداشت، با اشاره به وجود زیرساختهای درمانی و نیروی انسانی و کادر درمانی قوی در کشور، یادآور شد: گردشگری سلامت فرصت خوبی را فراهم میکند که ضمن ارائه خدمات درمانی، فرهنگ اصیل اسلامی ایرانی را نیز به سایر کشورها عرضه کنیم.