۱۷ دی ۱۴۰۲
محمدحسین علیپوری
۲۵۰ کلمه
مدت زمان پیشنهادی جهت مطالعه ۲.۵ دقیقه
به گزارش آی پی اکونومی در نهمین جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، محسن شریعتینیا، استاد دانشگاه شهید بهشتی و مدیر پروژه ابتکار کمربند و جاده، گفت که ابریشم مجموعهای از کریدورها است که ایران در آنها دور زده شده و این کریدورها از مسیرهای دیگری عبور میکنند. اما پژوهشها نشان میدهد کریدورها جنبه فرعی ابریشم حساب میشود و در اصل با ابریشم با جهانی شدن زنجیره ارزش چینی مواجه هستیم که که یک زنجیره ارزش نسبتا جدید در اقتصاد سیاسی بینالملل است. زنجیره ارزش چینی کاملا در زنجیره ارزش اروپایی و آمریکایی تنیده است و این نقطهای است که ایران به مشکل خورده و نتوانسته در دهه اول در ابریشم مشارکت کند. اگر ابریشم مجموعهای از کریدورها بود یا یک پروژه زئوپلتیکی بود، ایران باید در کانون آن فقرار میگرفت، اما حالا ایران کامل در حاشیه است.
بخش دیگری از تحقیق مربوط به پروژه ابتکار کمربند و جاده به بررسی عملیاتی شدن جاده ابریشم در کشورهای همسایه است که در آن پاکستان، قزاقستان، امارات و مصر بررسی شده است. طبق گفتههای مدیر پروژه ابتکار کمربند-راه، پاکستان پرچمدار ابریشم است و این تقسیمبندی را بانک توسعه چین برای پاکستان نوشته که دگرگونی کل زیرساخت اقتصادی پاکستان را مدنظر قرار داده است تا اینکه مجموعهای از کریدورها در پاکستان احداث شود.
بنابراین بحث اصلی در کریدور اقتصادی چین و پاکستان (سیپک)، پیوند زدن پاکستان به زنجیره ارزش چینی و تنیدن آن در اقتصاد چین است. همچنین در حال حاضر قزاقستان بهعنوان هاب لجستیک و هاب انرژی برای اقتصاد چین عمل میکند.